Hem | Om gestalt | Utbildning | Föreningar | Artiklar | MedlemsForum
Måndag 5 juni, 2023
Hur är du dig själv?
Att "vara sig själv" och andras förväntningar
Att "vara sig själv" i arbetslivet
Beställ tryckt ex. av Inspirationsguiden
Välkommen till ännu ett nummer av Inspirationsguiden.
I detta höstnummer närmar vi oss begreppet "att vara sig själv".
En av de centrala gestaltiska utgångspunkterna är att du är den du är och kan aldrig bli någon annan, medan du kan bli mera medveten om dina resurser och begränsningar och om hur du använder dessa.
Inom Gestalt-Akademin har det talats om att de studerande kommer in i utbildningen med sina personligheter och yrkeserfarenheter, möter Gestalts språk och principer med detta och integrerar gestaltteorin med sitt personliga sätt att vara i världen.
Gestaltmetoden och dess filosofi blir på det sättet en förstärkare av personens befintliga egenart och uttryck, liksom något som utövas i världen utifrån den specifika personens villkor och förmågor.
När det uppstår behov av förändring, eller en individuell önskan om att leva "ett annat liv", är det lätt att fastna i en kamp emot det man vill komma bort ifrån; med följden att det jag önskar mig är motpolen till detta. Lösningen blir då ibland ett pendlande mellan ytterligheter, där samma gamla ingredienser efter en tid infinner sig pånytt, när jag tyckte att jag hade lyckats lämna det jag inte ville ha.
För att åstadkomma verklig förändring behöver vi oftast komma ur detta pendlingssystem och in i en öppenhet för nya och outforskade impulser och idéer.
"Att vara sig själv" blir då en utgångspunkt för en förändring där den inre kompassen börjar tas i bruk och sedan blir vägledande genom hela processen. Man skulle kunna utvidga begreppet till "att vara sig själv nära".
En sådan närhet till mig själv utövas genom en medveten närvaro i de sammanhang jag befinner mig i. Dels med en uppmärksamhet på hur jag tänker, vad jag känner och hur jag reagerar i olika situationer. Dels på hur jag uppfattar, tolkar och värderar andras beteenden och uttryck.
Människor blir till i ett socialt samspel med omvärlden och beroende på kvaliteten i de gensvar vi har fått redan som små blivande individer, bedömer vi andra människor och våra relationer med dem efter samma måttstock. Det innebär inte sällan att jag har inkorporerat en del fördomar och min ursprungliga sociala kulturs missuppfattningar om sakernas tillstånd inte minst om vad som gäller för mig idag.
Vare sig dessa ingrodda föreställningar innebär problem eller inte är utforskandet av hur jag tänker, agerar och uppfattar verkligheten den enda reella möjligheten jag har om jag vill åstadkomma verklig förändring.
Närheten till mig själv är utgångspunkten för den utvecklingsresan och genom att "känna mig själv" är det lättare att slappna av i kontakten med andra, vilket faktiskt leder till förändrade relationer och i förlängningen en öppnare värld att leva i.
Jag har i detta tolfte nummer av Inspirationsguiden intervjuat två gestaltutövare, som har varsitt perspektiv att förmedla, med temat "att vara sig själv" som utgångspunkt. Det är gestaltterapeuten Olivier Winghart och organisations- och ledarskapskonsulten Helena Löwengren.
God läsning!
Lars Berg
En kulen septemberdag träffar jag gestaltterapeuten Olivier Winghart för ett lunchsamtal på en restaurang i Gnesta. Vi är bägge förkylda och tvingas ta spjärn mot omgivningens charmiga slammer för att få våra hesa och skrovliga röster att höras.
Det vi pratar om får snart karaktären av samförstånd; våra tankar och reflexioner bryts mot varandra i ett flätmönster som utvecklar sig till en betraktelse över vad det innebär att "vara sig själv". Det är dock Olivier som hela tiden är drivande, utifrån sina erfarenheter, så den här artikeln är ett berättande från hans perspektiv.
"Göra sin grej" eller dialog?