Hem | Om gestalt | Utbildning | Föreningar | Artiklar | MedlemsForum
Måndag 5 juni, 2023
Natur och kultur i samma verklighet .
Grundbultar för framgångsrika företagskulturer.
Grön omtanke naturens läkande kraft och närheten till den existentiella helheten.
Beställ tryckt ex. av Inspirationsguiden
I den här sextonde utgåvan av Inspirationsguiden uppmärksammar vi begreppen "kultur" och "natur".
Här kan du i en intervju med organisationsutvecklaren Åke Johansson få exempel på välfungerande principer för företagskulturer, där ett gestaltiskt förhållningssätt har bidragit till både mänsklig och ekonomisk blomstring.
Gestaltterapeuten Liselotte Bergenzaun Abel visar i sin artikel om Grön omtanke, på ett personligt sätt, hur viktigt det är att vi har kontakt med den kravlösa natur vi både är och har omkring oss, som balsam för våra stressade kroppar i en tillvaro präglad av intensivt informationsflöde och krav på snabba och kortsiktiga beslut.
Till sist bjuder vi också på några illustrationer till temat, genom att visa konstverk av den norske gestaltterapeuten och konstnären Nils Pedersen, som målar "utan skyddsnät" och planering i en process där nuet präglar vad som växer fram på dukarna. Mycket vackert och spännande!
Här kan du också läsa en artikel, där Nils berättar om sitt sätt att måla.
I min vision av "Natur och Kultur" såg jag framför mig ett motsatspar som samverkar till framväxandet av den värld vi är och ser omkring oss.
Det är en vällovlig vision, som dock kom att bli allt svårare att sortera som det ena eller det andra. Frågan är om det alls finns något antingen‚eller här? Utan snarare en glidande skala av skiftande perspektiv på en och samma verklighet.
Med startpunkt i "naturen" är det lätt att se den växtkraft som genomsyrar allt levande på jorden; en växtkraft som medges full expansion eller hämmas av olika bristfaktorer i omgivningen. Vid optimala omständigheter med en balans mellan utrymme och begränsning ser vi en oändlig rikedom av naturligt växande.
Några urskiljbara faktorer som påverkar växandets möjligheter är jordmån, ljus‚skugga, värme‚svalka, vind‚lä, vattentillförsel‚avrinning och en variationsrikedom av växtarter.
När jag på det här viset betraktar naturens grundförutsättningar för växande och blomstring är steget inte långt till att i ett snäpp omvandla tillväxtfaktorerna i metaforiska termer. Här sker ett skifte till ett kulturellt perspektiv.
Vi känner igen orden och dess innebörder från växtriket och inser att även utvecklingen av sociala system, som t.ex. en arbetsplatskultur, är beroende av samma grundförutsättningar som gäller i naturen; fast i överförd bemärkelse.
Jag har här roat mig med att översätta naturfaktorerna till kulturväxtbegrepp, som en liten "encyklopedi för livskraftiga arbetsplatskulturer":
Jordmån: Den grundläggande inställningen till, och respekten för, varandra på arbetsplatsen; som ger en känsla av välkomnande och tillhörighet.
Ljus-skugga: Att synas och bli bekräftad, respektive att ha tillgång till ostörd tid i enskildhet.
Värme-svalka: Vänlighet och uppskattning från medarbetare och ledning och realistisk spegling med konstruktiv kritik.
Vind-lä: Påminner om "ljus-skugga", men har här mera karaktären av modet att sticka ut hakan och stå upp för sig själv, med samtidigt stöd och skydd mot påhopp genom en utarbetad värdegrund kring personligt ansvar.
Vattentillförsel-avrinning: Goda strukturer för kommunikation och konfliktlösning, där man reder ut sakfrågor med respekt för individernas känslor och därmed kan lämna konflikten bakom sig och se framåt.
Variationsrikedom: Påminner om "jordmån", med fokus på allas gemensamma intresse av att göra det bästa av helheten; att bidra med sin egen förmåga och respektera andras sätt att bidra.
Sedan kan vi naturligtvis översätta "arbetsplats" till vilka gruppsituationer som helst och vi har ett utmärkt orienteringsverktyg för mänsklig samvaro.
Lars Berg
Du har varit i USA och studerat vad som leder till framgångsrika företagskulturer?
Ja, jag har varit i Cape Cod i USA hos Gestalt International Study Center (GISC) några gånger och deltagit i olika gestaltkurser, bl.a. ett seminarium om organisationskulturer. Där kom jag i kontakt med flera företag som lyckats införa framgångsrika kulturer baserade på ett gestaltiskt förhållningssätt.
Särskilt ett företag, Nick's Pizza and Pub, blev jag mycket intresserad av. Jag bestämde mig för att kontakta företaget ett år senare och åkte dit på en veckas studieresa. De välkomnade mig och jag fick möjlighet att "skugga" verksamheten under veckan, intervjua chefer och medarbetare, studera dem "in action", så att säga. Företaget har två stora pizzerior norr om Chicago med 300 sittplatser, 200 anställda och omsätter 30-40 miljoner svenska kronor. Företaget är mycket lönsamt och har som mål att etablera sig på flera ställen, bl.a. inne i Chicago.
Ägaren till företaget hade genomgått gestaltutbildning och bestämde sig för att införa det gestaltiska förhållningssättet som en del av företagets kultur. Därefter har flera chefer skickats på utbildning hos GISC i Cape Cod. Varje år får ett par nya chefer chansen att tillgodogöra sig det gestaltiska perspektivet.
De har en existentiell utgångspunkt: Lönsamheten är inte målet, utan blir ett resultat av att man driver verksamheten med fokus på både mänsklig och ekonomisk utveckling. Det kan jämföras med Viktor Frankl, som säger att du inte kan ha som mål att bli lycklig eller framgångsrik, däremot kan det bli resultatet av det du gör och hur du gör det.
Man kan kort säga att Nick's Pizza vill bidra till att skapa en bättre värld inom sitt "fält". På samma sätt som det stora IKEA inom sitt "inredningsfält" vill skapa en bättre värld för sina kunder och sina anställda. Jag skulle vilja säga att de genom att få människor att växa får verksamheten att blomstra och utvecklas. Det är människorna som bidrar till den goda utvecklingen.
Hur omsätter de inom Nick's Pizza and Pub det gestaltiska förhållningssättet i praktiken? Vad var det du såg?
De använder sig av välkända gestaltprinciper. Fokus är medvetenhet (awareness) i allt de gör från att rekrytera nya medarbetare till att bedriva varje dags verksamhet och att utöva ledarskap. Det handlar mycket om att förhålla sig till varandra här och nu och att både individer och grupper tar ansvar för sin del av arbetet. Härigenom får de helheten att fungera.
Ansvar
Oavsett om det är köket eller serveringen inleds varje arbetspass med en genomgång av de konkreta målen, i ekonomiska termer. Därefter får gruppen välja ut två av de grundläggande värderingar som företaget har, som ska gälla för detta arbetspass.
Härigenom säkerställer man att lösningar på problem som kan uppstå under passet hanteras i enlighet med företagets värdegrund och medarbetarnas konkreta val.
Dessutom är det så att varje person har sitt produktionskort eller servicekort, som är grönt på ena sidan. När man gjort det som ingår i uppgiften sätter man in det i ett fack på väggen med den gröna sidan utåt. Arbetsledaren kan då se att alla tagit sitt ansvar för det man ska göra och behöver inte springa och kontrollera personerna som arbetar. Det går helt enkelt inte att undvika att ta ansvar hos Nick's Pizza and Pub.
Värderingarna inom arbetsgrupperna kan handla om t.ex.:
"Vi behandlar alla med värdighet och respekt".
"Vi kommunicerar öppet, tydligt och ärligt".
"Vi stödjer en god balans mellan arbete och fritid"
"Varje team arbetar utifrån stöd och samarbete".
Feedback
Efter varje arbetspass, varje dag, har man en feedbackrunda. Det tar 20-30 minuter beroende på hur många man är i arbetsgruppen. Den går till så att var och en berättar vad de är nöjda med i sitt arbete och vad de själva tycker de kan förbättra. Chefen som leder övningen fungerar som facilitator. Övriga i gruppen får ge feedback till den som berättat. De bekräftar det positiva som personen tagit upp och de kommer med funderingar kring vad personen kan förbättra kring det som vederbörande inte var nöjd med.
Jag upplevde att var och en gick hem med en känsla av att ha avslutat sitt arbete på ett positivt och konstruktivt sätt. Det var som om arbetspasset var en "cycle of experience" med reflektion, lärande och avslut.
Direkt kommunikation "Safe Space Conversation"
Inom Gestalt brukar vi ju dela in mänsklig kommunikation i fyra nivåer: Artighetsnivå, Intressenivå, Indirekt nivå och Jag-Du-nivå. Från mer inledande och ytlig konversation går man mot alltmer personliga uttryck för hur man upplever det som händer i kontakten med den man är med och alla möten hos Nick's Pizza präglas av den djupaste nivån; "det här händer i mig när du gör/säger så där".
Man använder det som vi kallar för Jag och Du-kommunikation eller direkt nivå i samtalstrappan, men har formulerat om det till "Safe Space Conversation". Genom den här modellen kan medarbetare och chefer ta upp det som man inte är nöjd med och genom att man har systematiserat sättet att samtala på är det tryggt för medarbetarna att vara tydliga och ärliga med varandra.
Likaså använde man en modell för konflikthantering, kallad Karpmans Dramatriangel, där man identifierar rollerna Förföljaren, Räddaren och Offret. Med hjälp av den här modellen redde man ut svårigheter och konflikter som kunde uppstå mellan olika individer i arbetsgruppen. Vem ser sig som Offer, vem försöker Rädda, vem är det som Förföljer, kritiserar etc.?
Det som imponerade på mig var att man med disciplin och allvar genomförde dessa målprocesser och feedbackprocesser varje dag, inte en gång i veckan eller en gång i månaden, utan varje dag! De har verkligen skapat ett hållbart system med avstämningsmöten där ingen konflikt behöver växa sig för stor och ohanterlig.
Allt vi gör och säger sker ju i ett sammanhang och alla i sammanhanget påverkar varandra; därför är det viktigt att återkommande tydliggöra hur man har det med varandra. Detta för att undvika att "surdegar" ligger och jäser till ohanterliga eller till synes obegripliga konflikter; något som dränerar energi i arbetet och minskar trivseln i arbetsgruppen.
Att det här förhållningssättet ger resultat både i personaltrivsel och i företagets omsättning är inte att ta miste på. Att ha utveckling och framgång för människorna i organisationen som mål och värdegrund ger helt enkelt en stor portion lönsamhet till resultat; inte tvärtom. De som arbetar hos Nick's tjänar mycket mer än vad andra tjänar på liknande restauranger. De har också en personalomsättning som är 5 ggr lägre än snittet för motsvarande restauranger.
Existentiellt förhållningssätt en grundbult
Det jag tyckte var så annorlunda och spännande med det jag bevittnade hos Nick's Pizza var det existentiella förhållningssätt de har, genom att använda Gestalt-principer i sin verksamhet.
Deras utgångspunkt är följande:
Vem du är (being) vill vi skall påverka det du gör (doing) och det du får ut (having) av ditt arbete. Inte tvärtom som det brukar handla om. Mångas fokus är hur mycket man kan tjäna och hur mycket man måste arbeta för att få ihop denna inkomst.
För chefernas del innebär det att man hela tiden är väldigt synlig som ledare, eller som en av dem uttryckte det: "Here I cannot hide as manager".
De tvingas hela tiden leva som de lär och får stå till svars inför medarbetarna om de inte lever upp till de grundläggande värderingarna eller inte genomför mål- eller feedbackprocesserna på ett konstruktivt sätt. T.o.m. ägaren får ibland stå till svars för beslut han fattat som medarbetarna inte tycker är i linje med företagets värderingar och kultur.
Det här existentiella förhållningssättet att fokusera på medvetenhet och bidra till att människor utvecklas i sina yrkesroller är för mig Grundbulten i utvecklandet av en framgångsrik företagskultur. Sedan färgas naturligtvis företagskulturen av både vilken typ av verksamhet det är, vilka människor som leder och arbetar i företaget och på vilken marknad man befinner sig.
I grunden har det dock ingen betydelse vilken bransch en organisation är i, medvetenhet och bra kommunikation är grundbulten i all verksamhet, som jag ser det.
Finns det några jämförelser med svenska eller skandinaviska förhållanden i det du såg?
Jag har själv arbetat som en slags internkonsult inom IKEA-koncernen i 8 år, som ansvarig för att utveckla olika servicekoncept som t.ex. IKEA Restaurang & Café och upplever ett liknande förhållningssätt hos dem. De har också ett starkt fokus på "värdegrund" och att den ska ha genomslag på alla nivåer i företaget. IKEA's företagskultur präglas starkt av de "nio budorden", teserna, som inkluderar ansvar, relationer, förändringar, kraftsamling, identitet etc.
Gemensamt för både IKEA och Nick's Pizza är att personalen rekryteras som relativt unga, vilket sannolikt ökar beredskapen för förändringar och att vara så öppna med sig själva.
Så du tror att det kan vara svårare att föra in den här personliga öppenheten i organisationer med äldre personal, där man är van vid mer traditionella hierarkier?
Ja, det tror jag absolut kan vara en svårighet. Det innebär ju att man skulle börja bryta upp människors trygghet på ett ganska dramatiskt sätt, som sannolikt skulle väcka stort motstånd i en förändringsprocess.
Trots allt försöker jag numera att föra in mina erfarenheter från USA i mitt konsultarbete och med öppenhet och respekt för den osäkerhet jag kan möta blir mitt förhållningssätt oftast väl mottaget. Det är ju väl dokumenterat att alla människor vill bli sedda och bekräftade, så ett sådant här förhållningssätt svarar verkligen mot det behovet. Det gäller bara att komma över eventuella rädslor för att visa sin sårbarhet. När man har upplevt fördelarna med öppenhet, även på ett personligt plan, tror jag de flesta är väldigt nöjda med den avslappnade stämning det bidrar till i arbetsgruppen.
Genom att mötena dessutom är väldigt strukturerade ökar tryggheten hos dem som deltar; det handlar ju verkligen om att var och en tar ansvar för sin egen del i en situation och inte anklagar eller attackerar någon annan.
När jag arbetar med olika organisationer och verksamheter ställer jag ofta tidigt den grundläggande frågan:
"Hur långt vill ni gå för att skapa en bättre värld i den omgivning, i det fält, som ni befinner er?"
Genom att arbeta med begrepp som förhållningssätt, värderingar, relationer, kommunikation och feedback kan varje chef och medarbetare ta ställning till på vilket sätt han eller hon kan och vill bidra, liksom att gemensamt komma fram till vilken riktning hela gruppen och organisationen vill ha för verksamheten.
Bara att ställa frågan tycker jag är medvetenhetshöjande och självklart tar jag in delar av det jag blev inspirerad av i USA, när jag märker att det finns öppenhet för det.
Det som skiljer oss gestaltkonsulter från övriga managementkonsulter är just att vi arbetar med det som är grund (förhållningssättet) och inte endast det som är figur (system, metoder, rutiner, arbetssätt). Vårt "både-och"-tänkande tror jag leder till mer hållbara förändrings- och utvecklingsinsatser i verksamheter av olika slag.
Lars Berg